Ελαιόλαδο και Υγεία

elaiolado ygeia

Ο χυμός του ελαιόκαρπου, το γνωστό μας ελαιόλαδο, είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο πάνω στο οποίο κυρίως οι μεσογειακοί λαοί εδώ και πολλούς αιώνες έχουν στηρίξει τη διατροφή τους. Η μεσογειακή διατροφή άλλωστε αποτελεί πρότυπο εξαιτίας της μακροζωίας των πληθυσμών της. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), τα καροτενοειδή, και οι πολυφαινόλες. Το ελαιόλαδο προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλά οφέλη καθώς χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει μειώνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL)ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη(HDL),τον προστατεύει από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, διάφορες μορφές καρκίνου, η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο

eksairetika partheno elaiolado

Το 80% του ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην κορυφαία κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Ως τέτοιο ορίζεται εκείνο το οποίο παράγεται κατευθείαν από την ελιά με μηχανικές μόνο μεθόδους χωρίς χημικές επεξεργασίες με τέλειο άρωμα και γεύση και με ελεύθερη οξύτητα η οποία δεν ξεπερνάει το 0,8%. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις ουσίες του "εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου". Η μια ουσία ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (oleuropein) μια πολυφαινόλη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η άλλη ευεργετική ουσία είναι η ελαιοκανθάλη. Η πρώτη είναι εκείνη που προσδίδει στο ελαιόλαδο και ειδικότερα στο φρέσκο την λεγόμενη πικρή γεύση και η άλλη που προκαλεί στον ουρανίσκο κατά τη δοκιμή του ένα κάψιμο, έναν ερεθισμό.

Η βάση της μεσογειακής μας διατροφής είναι το ελαιόλαδο. Αυξάνοντας λοιπόν την κατανάλωσή του επιλέγοντας τυποποιημένο,εξαιρετικα παρθένο ελαιόλαδο ωφελούμε την υγεία μας, το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.