fanouropita

Στις 27 Αυγούστου κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι νοικοκυρές γεμίζουν τις εκκλησίες με τις γνωστές φανουρόπιτες οι οποίες αφού ευλογηθούν από τον ιερέα της εκκλησίας κόβονται και μοιράζονται σε όλους τους παρευρισκόμενους. Έχει καθιερωθεί να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε . Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές αφού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η φανουρόπιτα φτιάχνεται για διαφορετικούς λόγους.

 Για την παρασκευή χρειαζόμαστε:
1 κούπα λάδι
1/1/2 κούπα ζάχαρη
4/1/2 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
4 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 κουταλάκια κανέλα
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2/3 κούπας κονιάκ
¾ κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθές
¾ κούπα καρύδια
Σουσάμι (προαιρετικά)


Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε στη συνέχεια καλά το αλεύρι, τις σταφίδες, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ,το γαρύφαλλο,την κανέλα και τα καρύδια. Στον πάτο του ταψιού πασπαλίζετε με σουσάμι και ρίχνετε λίγο ακόμα και στο τελείωμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου.