elaiolado ygeia

Ο χυμός του ελαιόκαρπου, το γνωστό μας ελαιόλαδο, είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο πάνω στο οποίο κυρίως οι μεσογειακοί λαοί εδώ και πολλούς αιώνες έχουν στηρίξει τη διατροφή τους. Η μεσογειακή διατροφή άλλωστε αποτελεί πρότυπο εξαιτίας της μακροζωίας των πληθυσμών της. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), τα καροτενοειδή, και οι πολυφαινόλες. Το ελαιόλαδο προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλά οφέλη καθώς χάρη στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει μειώνει την «κακή» χοληστερίνη (LDL)ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη(HDL),τον προστατεύει από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, διάφορες μορφές καρκίνου, η αρθρίτιδα, το άσθμα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό.