eksairetika partheno elaiolado

Το 80% του ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην κορυφαία κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Ως τέτοιο ορίζεται εκείνο το οποίο παράγεται κατευθείαν από την ελιά με μηχανικές μόνο μεθόδους χωρίς χημικές επεξεργασίες με τέλειο άρωμα και γεύση και με ελεύθερη οξύτητα η οποία δεν ξεπερνάει το 0,8%. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις ουσίες του "εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου". Η μια ουσία ονομάζεται ελαιοευρωπεΐνη (oleuropein) μια πολυφαινόλη με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η άλλη ευεργετική ουσία είναι η ελαιοκανθάλη. Η πρώτη είναι εκείνη που προσδίδει στο ελαιόλαδο και ειδικότερα στο φρέσκο την λεγόμενη πικρή γεύση και η άλλη που προκαλεί στον ουρανίσκο κατά τη δοκιμή του ένα κάψιμο, έναν ερεθισμό.

Η βάση της μεσογειακής μας διατροφής είναι το ελαιόλαδο. Αυξάνοντας λοιπόν την κατανάλωσή του επιλέγοντας τυποποιημένο,εξαιρετικα παρθένο ελαιόλαδο ωφελούμε την υγεία μας, το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.